De Hoeksche Waard heeft veel te bieden. Samen, verbinden & doen.

VEILIG SPORTEN MET VEEL PLEZIER

De ambitie is dat overal met plezier, veilig, eerlijk en zorgeloos gesport kan worden. Dit vraagt aandacht van iedereen en om ondersteuning van bestuurders, trainers, ouders en verzorgers ook om misstanden te voorkomen en de ondergrens te bewaken.

We maken werk van een positieve sportcultuur.

Het belang van een positieve sportcultuur is niet meer weg te denken uit de huidige sportclub. De sportclubs die:

Dat zijn toekomstbestendige clubs waar ledenbinding, vrijwilligersbehoud en ouderbetrokkenheid geen dagelijkse problemen meer vormen.
 
En dat begint bij je trainers! De kwaliteit van je trainers en hun lessen is hierin een onmisbare schakel. Zij staan direct in contact met de leden, ouders en bezoekers. Hoe beter je trainers in staat zijn om hun pedagogisch-didactische vaardigheden in te zetten, hoe hoger de kwaliteit van hun trainingen.

Maar, trainers zijn veelal vrijwilligers zonder specifieke vooropleidingen. Uit landelijk onderzoek blijkt dat 39% van de trainers zich niet bekwaam genoeg voelt en dat zelfs 60% aangeeft onvoldoende begeleiding te ervaren. De kans dat trainers na een seizoen afhaken is hierdoor erg groot, en daarmee ook de kans dat sporters hun lidmaatschap opzeggen. Zeker in zo’n mooi vak wil je toch goed zijn in wat je doet?

Daarom gaan we samen aan de slag met trainersbegeleiding op de club!

Vanaf 2021 starten de verenigingsondersteuners van Hoeksche Waard Actief met Clubkadercoaching. Hiermee ondersteunen en begeleiden we je trainers op pedagogisch-didactisch vlak. Daarmee wordt trainersbegeleiding een normale zaak op je club, en zetten we structureel in op een positieve sportcultuur! Wat houdt Clubkadercoaching dan precies in? Bekijk het onderstaande filmpje:

NOC*NSF - De Clubkadercoach introduceert trainersbegeleiding op de club


Wil jouw club hieraan meedoen?
Om mee te doen is het belangrijk dat er aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan:

Er zijn 3 manieren waarop je mee kan doen:

  1. Je krijgt een eigen Clubkadercoach (verenigingsondersteuner) vanuit Hoeksche Waard Actief. Let op: deze Clubkadercoach zal maar tijdelijk bij je club betrokken zijn. Het is zaak om tijdens het project een eigen trainersbegeleider op de club aan te stellen.
  2. Je hebt al een bevlogen vrijwilliger die trainersbegeleider op de club wil worden. Dit kan een hoofdtrainer zijn, maar denk ook aan een enthousiast lid met bijvoorbeeld een CIOS-achtergrond. Deze vrijwilliger wordt ondersteund door Hoeksche Waard Actief en krijgt een opleiding.
  3. Je gaat met meerdere clubs een samenwerking aan. Jullie gaan samen inzetten op een trainersbegeleider en financieren dit gezamenlijk. Uiteraard kan deze trainersbegeleider een opleiding volgen en wordt deze ondersteund door Hoeksche Waard Actief.

Wil jouw club duurzaam inzetten op een positieve sportcultuur? Laat het dan weten!

 


De 4 inzichten over trainerschap

Vind je het zoeken van balans tussen afspraken maken, maar ook vrijheid geven lastig? Resultaat behalen, maar ook spelplezier behouden? De groep aandacht geven, maar tegelijk ook individueel aandacht geven? Aanwijzingen geven, maar ook de groep zelf met oplossingen laten komen? Elke trainer kan bij het zoeken van balans wel wat hulp gebruiken. Met behulp van de 4 inzichten over trainerschap, structureren, stimuleren, individueel aandacht geven en regie overdragen kan jij en je team beter ontwikkelen en hebben jullie ook meer plezier.

Bekijk het filmpje van de 4 inzichten over trainerschap voor de uitleg. Op 16 december hebben wij het webinar al aangeboden. Dat was ontzettend leerzaam en leuk, ook was er veel interactie en werden er ideeën uitgewisseld.

4 inzichten over trainerschap

Belang positieve sportcultuur

Veel trainers gaan na een seizoen weer weg, dit heeft vaak te maken dat zij het idee hebben niet genoeg kennis in huis te hebben om goed voor een groep te staan. Ook hebben zij soms net wat meer begeleiding nodig. Hier kunnen de 4 inzichten over trainerschap bij helpen. Niet alleen de trainers, maar ook de deelnemers krijgen hierdoor meer zin in de trainingen!

TIPS
Structureren Spreek als trainer uit wat je van de spelers verwacht. Als je duidelijke afspraken maakt weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Worden de grenzen overschreden, kan je deze aanspreken op door te wijzen op de eerder gemaakte afspraken.
Stimuleren Kijk naar de persoonlijke vooruitgang in plaats van naar het eindresultaat. Verpak een verbeterpunt als tip of opdracht en geef eerst een compliment.
Individueel aandacht geven Vraag aan het begin van een trainer naar hoe iemands dag is gegaan, hierdoor weet je al wat er in het hoofd bezig is. Pas je aanwijzingen aan op de niveauverschillen van de deelnemers.
Regie overdragen Geef minder aanwijzingen, uitleg en adviezen. Met een open vraag maak je het effect dat spelers sneller hun persoonlijke doelen realiseren, beloon ze dan ook voor de gemaakte keuzes en antwoorden.

Club kader coach

Een effectieve manier om het pedagogisch en didactisch niveau van de trainers op te schalen is het gebruik maken van een club kader coach. Deze persoon zal de trainers bewust maken van de mogelijkheden op pedagogisch en didactisch vlak. Het fijne van een club kader coach is dat het stokje doorgegeven wordt aan een (of meerdere van de vrijwilligers, waardoor er altijd borging is van een goed opleider binnen de club.

Ondersteuning

Gaat jouw vereniging binnenkort aan de slag met de 4 inzichten over trainerschap of andere manieren om een positieve sportcultuur neer te zetten? Neem voor advies contact op met onze verenigingsondersteuners.

 


Interessante links

 

Athletic Skills Model

Met behulp van het ASM maak je trainingen leuker en geef je meer variatie aan je trainingen. Het helpt ook nog eens bij de ontwikkeling van de sporters en voorkomt de kans op blessures. ASM is gemakkelijk toe te passen bij elke training. Bekijk het filmpje voor een duidelijke uitleg van het Athletic Skills Model. Gaat jouw club hier mee aan de slag? Laat het ons weten!