De Hoeksche Waard heeft veel te bieden. Samen, verbinden & doen.

Energizers

Benieuwd naar verschillende energizers om even wat anders te doen tussendoor? 

Uit hersenonderzoek blijkt dat beweging gezond is voor ons brein om te kunnen leren. Een energizer is een kleine opdracht die zorgt voor afwisseling en energie met als doel daarna weer met aandacht te kunnen focussen.

Voetgolf

Spiegelen

Deze oefening doe je met z'n tweeën, ga tegen over elkaar staan. De één beeld uit en is de leider, de ander is het spiegelbeeld en dus de volger. Het is belangrijk de bewegingen heel langzaam te doen zodat de ander kan volgen. Wissel daarna van rol.

Variatie: geef bijvoorbeeld een opdracht: je komt net uit bed en staat voor de spiegel. Wat doe je dan allemaal? Of doe gymnastiekoefeningen.

Sneeuwballen gevecht

Geef je kind(eren) een papier. Laat ze er een prop van maken en laat ze proberen om in korte tijd zoveel mogelijk broertjes/zusjes of voorwerpen (bijvoorbeeld knuffels) te raken. Wil je het ook leerzaam maken? Laat ze op papier een aantal sommen eerst beantwoorden en laat ze daarna een prop maken en gooien. Na 10 seconden stop je en bespreek je de eerste vraag door. Daarna gooi je weer 10 seconden. Ga zo door tot je alle vragen hebt besproken. Wie kan er in 10 seconden de meeste knuffels raken?

Veertje blazen

Benodigdheden: diverse veertjes.
Maak een tweetal. Bij een startsignaal begin je allebei te blazen om de veer in de lucht te houden. Je mag de veer niet aanraken met je handen of met je lichaam. Degene die de veer het langst in de lucht houdt heeft gewonnen!

Sport oefeningen

Korte fitness oefeningen zoals planken, squaten, of de trap op en af rennen. Een intensieve beweging voor jullie allemaal. Of wat dacht je van een wc rollen estafette? 
Variant: roep steeds een getal tussen de 1 en 5. Ieder getal staat voor een andere fitness-oefening, zoals een push-up, squat of iets anders. Of laat je kind zelf bewegingen bedenken die bij een cijfer horen.

Commando pinkelen

Dit spel doe je zittend aan een tafel. Op jouw commando moeten bewegingen gemaakt worden. De commando’s zijn:

Jij bent de spelleider en geeft het commando en maakt ook zelf de bijbehorende bewegingen. Je kind neemt deze bewegingen over, maar moet alleen reageren als het woord “commando” er voor gezegd wordt. Als spelleider kun je ook misleiden door een verkeerde beweging uit te voeren. Dus ‘commando bol’, en leg zelf je handen plat op tafel. Legt je kind ook de hand op tafel, dan is hij af. Als het woord ‘commando’ niet wordt uitgesproken en de beweging toch overgenomen wordt, is je kind ook af. Dus alleen ‘pinkelen’ is geen commando.
Hoe sneller de bevelen elkaar opvolgen, hoe moeilijker het wordt. Je kunt ook nog extra commando’s toevoegen. Veel leerkrachten doen dit spel in de klas, dus misschien weet jouw kind nog wel meer leuke commando’s. Wissel ook eens af wie de commando’s geeft!

Massage

Ga achter elkaar zitten en teken iets op elkaars rug. De ander moet raden wat het is. Je kunt dit ook doen met woorden of letters. De ander moet dan raden welk woord er staat (ook leuk om spelling te oefenen). Veeg na ieder woord de rug weer ‘schoon’ door met je hand erover heen te wrijven.
Variatie: je kunt ook diverse massagebewegingen spelenderwijs aanleren zoals: regendruppels maken door te tikken, kneden, wrijven of zachtjes ‘hak’ bewegingen te maken met de zijkant van je hand.

Duimworstelen

Geef elkaar de linker of rechterhand (meestal de voorkeurshand) en vouw de handen dicht. Begin op een afgesproken signaal. Probeer zo snel mogelijk jouw duim op die van de ander te krijgen. Wanneer je de duim van een ander kan ‘vangen’ onder jouw duim, dan heb je een punt. De eerste met drie punten wint.
Variatie voor jonge kinderen: maak er ‘duimtikkertje’ van. Jij en je kind krijgen om de beurt de mogelijkheid om op de duim van de ander te tikken (er bovenop te duwen).

Klap, stamp en sla

Deelnemers: Min. 2 (er moeten tweetallen gemaakt worden).

Materiaal: Niets

Opstelling: De kinderen vormen tweetallen.

Verloop van het spel: De tweetallen tellen om de beurt tot 3; dus eerst zegt de één: 1, daarna de ander: 2 en tot slot de ene weer: 3. Hierna begin je weer opnieuw, dus de ander zegt weer: 1, enz. Als dat lukt, ga je een stap verder: De ’1′ vervang je nu door één keer in je handen te klappen. De ander zegt weer: 2, dan 3 en dan weer een ‘klap’. Als dit lukt, ga je weer een stap verder: De ’2′ wordt nu vervangen door één keer te stampen met je rechtervoet. En als dat lukt kun je nog een stap verder: De ’3′ vervang je door één keer met je handen op je benen te slaan. Nu wordt het een soort ritme.

Variatie: Om het spel iets lastiger te maken, kun je:

Jongleren

Jongleren is een uitdagende hobby die zeker de moeite waard is; studies tonen aan dat mensen die leren jongleren meer grijze stof in de hersenen krijgen![1] Hoewel jongleren op het eerste gezicht moeilijk te beheersen lijkt, wordt het gemakkelijker nadat je de basis hebt geleerd en wat hebt geoefend. Dit artikel leert je de beginselen van het jongleren met 3 ballen, waarna je kunt beginnen met meer en andere objecten.

Kijk op de site voor instructies: Jongleren kun je leren

 TERUG